Acupunctuur

Bij acupunctuur wordt door middel van dunne naaldjes de Qi in het lichaam beïnvloed. De acupuncturist plaatst naalden op specifieke punten  op de meridianen. Meridianen zijn kanalen in het lichaam waardoor de energie stroomt. Door het plaatsen van naalden wordt het lichaam gestimuleerd om zichzelf weer in evenwicht te brengen.

Tijdens de behandeling gaat de energie (Qi) in het lichaam weer stromen, dit kan waargenomen worden door een licht tintelend gevoel of juist een zwaar gevoel rondom de naald. Het doel van de behandeling is het creëren van een betere doorstroom van energie, doordat mogelijke energieblokkades verdwijnen en de hoeveelheid energie toeneemt of verplaatst naar het gebied waar meer energie benodigd is.

Acupunctuur kan voor uiteenlopende klachten worden ingezet. Zo kan acupunctuur onder andere effectief ingezet worden bij de bestrijding van allergieën, gewrichtspijnen, gynaecologische klachten, spijsverteringsproblemen, verslavingen of verschillende mentale stoornissen zoals slaapstoornissen, rusteloosheid of depressiviteit. Hieronder een uitgebreide indicatielijst voor de verschillende klachten die met acupunctuur kunnen worden behandeld.

De geschiedenis die schuil gaat achter deze eeuwenoude geneeswijze is zeer fascinerend. De voor westerlingen moeilijk te verklaren geneeswijze, welke vaak omringd is door een mysterieus randje, is eigenlijk heel simpel te verklaren. De Chinese geneeswijze is onder andere gebaseerd op de universele wetten van de natuur, het klimaat en Yin en Yang. Dit noemt men de holistische wijze van genezen, waarbij lichaam en geest in balans worden gebracht. Het mooiste aan deze geneeswijze is dat de behandeling zich richt op een persoon, in plaats van op een ziektebeeld.

“Ieder persoon is anders, met elk weer andere klachtenpatronen. Daar hou ik rekening mee door een op het individu afgepaste behandeling.”

Kim van Male