Ben jij een ‘Levertypje’?


Kort lontje, frustraties of gênante woede-uitbarstingen? Jouw Lever schreeuwt om aandacht! De Lever heeft namelijk grote invloed op je humeur…

 

Wat doet je Leverschermafbeelding-2016-09-20-om-11-49-49

De Lever reguleert de energie en het bloed in het hele lichaam. Hij waarborgt een vrije stroom van energie en ondersteunt hierdoor de andere organen in hun functie.

Naast het verzorgen van een vrije stroom van energie heeft de Lever ook een paar specifieke taken, zoals de verzorging van de nagels, ogen en de contractie van de spieren.

Is jouw Lever uit balans?

Elk orgaan heeft zijn eigen functie in je lichaam. Doordat de Lever de vrije stroom van elk orgaan ondersteunt kan de Lever de oorzaak zijn van hele uiteenlopende klachten.

Even checken… Heb jij soms last van:

 • humeurigheid
 • spijsverteringsklachten
 • hoofdpijn
 • menstruatieklachten
 • gespannen spieren in je nek en schouders
 • droge, brandende ogen, nachtblindheid of wazig zicht
 • broze, verkleurde of zachte nagels
 • het gevoel van een brok in je keel
 • regelmatig gapen
 • trillende spiertje bij je oog

Een of meerdere vakjes aangevinkt? Dan wordt het tijd om jouw Lever een boost te geven!

Hoe zorg je ervoor dat jouw Lever weer in balans komt?

1. Lach!

Gooi het eruit! Stress en spanning in je dagelijks leven zorgen voor stagnerende Leverenergie en andersom (door een gestagneerde Leverenergie raak je sneller gestrest). Wist je dat een langdurige stagnatie van energie wordt gezien als dé oorzaak van tumoren, maar ook dat negatieve emoties een rol spelen in de ontwikkeling hiervan?

2. Beweeg

Zorg voor een goede circulatie van bloed en energie. Regelmatig sporten zorgt ervoor dat energie en bloed weer gaan stromen. Geen tijd om te sporten? Zoek een korte yoga, stretch of ademhalingsoefening om te voorkomen dat je energie stagneert. Hiermee kun je meteen je te hoge stressniveau laten dalen.

3. Vergeef & vergeet
Lever

Blijf niet rondlopen met onopgeloste ruzies. Teveel opgekropte emoties blijven
hangen en zorgen voor een stagnatie van de Leverenergie. Boosheid is namelijk dé emotie die de Lever aantast, hieronder vallen ook frustratie, irritatie, woede, wrok en kribbigheid. Ook hier geldt dat een gestagneerde Leverenergie ervoor zorgt dat je sneller geïrriteerd en gefrustreerd raakt.

4. Acupunctuur

Acupunctuur is een goede manier om blokkades die Leverstagnatie veroorzaken, te verhelpen. Door het plaatsten van acupunctuurnaalden op de juiste meridiaanpunten, kan de Lever snel weer worden voorzien van de benodigde energie. Zo kan de Lever op zijn beurt zijn functie om andere organen te ondersteunen, weer vervullen. Niet alleen de Lever, maar ook emoties kunnen door acupunctuur weer in balans gebracht worden. Daarnaast is er aandacht voor de specifieke lichamelijke klachten, zoals wanneer je last hebt van gespannen spieren die voortkomen uit een Leverdisbalans.

5. Voeding

Naast stress en frustratie kan verkeerde voeding de Lever ook flink uitputten. Door het eten van vette en bewerkte voeding, maken we het de Lever erg moeilijk. Daarnaast drukken alcohol en medicijnen ook zwaar op de Lever. Los van het soort voeding is het daarom belangrijk dat je eet als je ontspannen bent, begin dus geen overhitte discussies aan tafel. Je eten kan op deze manier niet goed verteerd worden en je energie zal wederom stagneren. Eet ook niet teveel, maar net genoeg. Eet ‘clean’! Weg met fast food en kant en klaar maaltijden, zorg dat je eten zo min mogelijk bewerkt is.

Deze voeding ondersteunt je Lever op een positieve manier:

 • Groente: artisjok, aubergine, zuurkool, spinazie, tomaat, peulvruchten, biet, wortel, waterkers, ui
 • Fruit: appel, abrikoos, blauwe bes, cranberry, grapefruit, kiwi, citroen, mango, sinaasappel, perzik, peer, ananas, rabarber, aardbei
 • Granen: spelt, rogge, oertarwe (dit is de tarwe die niet bewerkt is)
 • Kruiden: munt, knoflook, gember, cayenne peper, koriander, kurkuma, kardemom
 • Zuivel: met mate
 • Vlees: Biologisch (zonder hormonen)

Met een goede Leverenergie komt je creativiteit goed tot uiting, kun je goed beslissingen nemen ben je moedig en resoluut en kun je plannen maken voor de toekomst. 

Heb jij naar aanleiding van dit artikel nog vragen, toevoegingen of andere leuke weetjes? Vertel het! Ik vind het erg leuk om horen hoe jij hierover denkt. Reageer op social media, mail of pak de telefoon. Ik ben Kim van Male, acupuncturist. Je kunt mij bereiken op kvmale@gmail.com of telefonisch op 06-29881554.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.