Acupunctuur

Acupunctuur

Wat doet acupunctuur met uw lichaam?

Waar is acupunctuur op gebaseerd?

Acupunctuur is een onderdeel van de eeuwen oude Chinese geneeswijze. Vaak omringd door een mysterieus randje, is deze geneeswijze gebaseerd op de universele wetmatigheden van de natuur. Een persoon wordt niet enkel gezien als het fysieke lichaam dat wij waarnemen, maar wordt eveneens gevormd door de aanwezige energie (Qi) in het lichaam. De Chinese geneeswijze is een holistische geneeswijze, waarbij lichaam en geest in balans worden gebracht. Het mooiste aan deze geneeswijze, vind ik, is dat de behandeling zich richt op een persoon, in plaats van op een ziektebeeld.

De geschiedenis die schuil gaat achter deze eeuwenoude geneeswijze is zeer fascinerend en komt steeds meer terug in de moderne bewustzijnsleer en zelfs de wetenschap. Het belangrijkste begrip is energie, ook wel Qi. In alle dingen op aarde is Qi aanwezig, zo ook in het menselijk lichaam. Al stromend past deze levensenergie zich aan, aan alles wat er met ons en om ons heen gebeurd. De transformatie van Qi zorgt voor alle fysiologische processen in het lichaam. Wanneer Qi overvloedig is, is er gezondheid, wanneer Qi zwak is, is er ziekte, als Qi in evenwicht is, is er rust, als Qi uit balans is, is er ziekte.

De beweging van Qi zorgt voor harmonie van Yin en Yang in het lichaam. Organen, functies, lichamelijke structuren en substanties kunnen uitgedrukt worden in Yin en Yang. Zij vertegenwoordigen het tegenovergestelde, maar zijn ook aanvullende kwaliteiten van elkaar. Yin bevat het zaadje van Yang, zodat deze zich kan transformeren in Yang en andersom. Yin staat onder andere voor; koude, rust, voedend, zwaar en donker. Yang staat voor het tegenovergestelde hiervan; warmte, onrust, beweging en licht. Zo zijn onrust, slapeloosheid, boosheid en snel warm te wijten aan een te veel aan Yang in het lichaam. Bij een teveel Yin ontstaan er symptomen als kouwelijkheid en vermoeidheid. Een disbalans van het lichaam kan aan de hand van Yin en Yang gediagnostiseerd worden. Op deze manier is een diagnose altijd persoonlijk en elke behandeling passend bij de disbalans en constitutie van een persoon.

Yin en Yang

Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur maakt gebruik van kleine naaldjes, door het plaatsten van naaldjes kan de Qi in het lichaam beïnvloed worden. Qi stroomt door de meridianen, dit zijn energiebanen die er voor zorgen dat Qi overal in het lichaam komt. Op de meridianen bevinden zich acupunctuurpunten, dit zijn verzamelpunten van energie. Deze zijn soms voelbaar aanwezig op de huid als een deukje of zacht plekje. Aan de hand van de diagnose wordt er gekeken welke acupunctuurpunten behandeld kunnen worden. Door het plaatsten van kleine naaldjes op de acupunctuurpunten wordt Qi in beweging gebracht om energieblokkades op te heffen en Qi te versterken waar het nodig is. Een licht tintelend of juist een zwaar gevoel kan waargenomen rondom de naald, door de verplaatsing van energie. Het lichaam wordt zo gestimuleerd om zichzelf weer in evenwicht te brengen.

Acupunctuur kan ingezet worden bij diverse klachten, zowel fysieke als mentale klachten kunnen terug gebracht worden naar een Chinese diagnose. Hoofdpijn, buikpijn, rugklachten, burn-out, hulp bij zwangerschap of zwanger worden zijn onder andere indicaties waarmee u bij de acupuncturist terecht kunt. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft een lijst vastgesteld waarbij acupunctuur een bewezen effect heeft, bekijk hier de volledige lijst.

Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, mail ze gerust aan tbacupunctuur@gmail.com.